Schaatsen op natuurijs is een plezier voor bijna iedere Nederlander. Met een goede voorbereiding heb je meer plezier en loop je minder risico’s. Denk aan:

  1. Goede kleding (vochtregulerend)
  2. Neem een veiligheidsset mee (zie hierna)
  3. Weet waar je gaat schaatsen, ken de omgeving. Waar kunnen zwakke plekken zitten door “onderstroming”of windinval
  4. Leer het ijs “lezen”. Weet hoe een ex-wak eruit ziet. Waar je aan kunt zien aan welke kant je het beste kunt passeren. Wat gezond ijs is.
  5. Neem een isolatiedeken mee (een klein pakje, maar zeer bruikbaar tijdens onderkoeling)
  6. Neem reservekleding mee, een nat pak is zo opgelopen.
  7. Eten en drinken zijn handig in een omgeving waar geen ‘koek-en-zopie’ tentjes zijn
  8. Zorg dat de thuisblijvers weten waar u bent
  9. Vergeet natuurlijk de mobiele telefoon niet, als u er een bezit

 

De veiligheidsset: touw en priem

Ook bij alle voorzorgsmaatregelen en voorzichtigheid gaat het soms mis op natuurijs. Natuurijs blijft onvoorspelbaar. Het komt regelmatig voor dat schaatsers op natuurijs in een wak terechtkomen. Veel mensen hebben jammer genoeg voor een dergelijk moment geen reddingsmiddelen bij zich. Reden hiervoor zijn een aantal misverstanden.

  1. Het eerste misverstand is dat het uit een wak klimmen even makkelijk is als erin komen. Dit is niet zo. Het natte ijs aan de rand van een wak is zeer glad. Je hebt dus geen grip. Bovendien brokkelt de rand van het dunne ijs makkelijk af.
  2. Het tweede misverstand is de gedachte: ‘ik kan toch zwemmen’. Natuurlijk is dat erg handig. Maar het grote gevaar is niet de verdrinking, maar de onderkoeling. In het koude water treedt onderkoeling binnen enkele minuten op. Door onderkoeling neemt de controle over de spieren af en wordt zwemmen onmogelijk.

Neem daarom altijd de veiligheidsset (touw en priem) mee het natuurijs op. De veiligheidsset is voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen. De set weegt slechts 120 gram en is zeer compact.

De veiligheidsset bestaat uit een ijspriem en een werpkoord. Met de ijspriem kun je jezelf uit een wak trekken. De ijspriem wordt om de nek gedragen en is afgeschermd om bij valpartijen verwondingen te voorkomen.

Met het werpkoord kun je een andere schaatser uit een wak trekken. Het werpkoord is door zijn flexibele handvat gemakkelijk in een broek of jas mee te nemen.

 

Waar koopt u de Natuurijsveiligheidsset

Wil je in de toekomst ook veiliger het ijs op: koop een veiligheidsset bij je schaatsspecialist. De natuurijsveiligheidsset is ook verkrijgbaar door € 12,50 over te maken op girorekening 6930356 t.n.v. Stichting Veilig Natuurijsverkeer, Amsterdam, onder vermelding van natuurijsveiligheidsset, naam en adres (voor de toezending zijn de laatste twee van groot belang).

Goede kleding moet niet worden verward met heel warme kleding. Natuurlijk moet de kleding die tijdens het schaatsen op natuurijs gebruikt wordt warm zijn. Maar kledingstukken, met name sokken, die te warm zijn, zorgen voor veel zweet. Het zweet koelt vervolgens af. Hierdoor kan uiteindelijk bevriezing van de lichaamsdelen ontstaan.

Verder kan beter een extra kledingstuk worden aangetrokken tijdens het schaatsen, dan een kledingstuk uitgetrokken. Wanneer een kledingstuk wordt uitgetrokken, is het tot dan toe te warm geweest. Daardoor wordt er veel gezweet, en dit koelt af na het uittrekken van het kledingstuk.

Om er voor te zorgen dat het zweet wordt afgevoerd voordat het kan afkoelen is vochtregulerende kleding van belang.

 

De isolatiedeken

De isolatiedeken komt van pas wanneer iemand door het ijs is gezakt. Om een te snelle en te grote afkoeling te voorkomen, wordt de isolatiedeken gebruikt. Deze zorgt ervoor dat de lichaamswarmte niet verloren gaat in de buitenlucht, maar bewaard blijft bij het lichaam. Hierdoor wordt de afkoeling zo veel mogelijk voorkomen. Belangrijk is natuurlijk de natte kleding zo snel mogelijk te vervangen door droge.

 

Informatie

Meer informatie over veilig schaatsen op natuurijs en de veiligheidsset kun je vinden op het internet. Het adres is: www.veiligheidopnatuurijs.nl.

Deze site is ook via een link van de KNSB-site te vinden (onder ”toerschaatsen”).

Het adres is:

Stichting Veilig Natuurijsverkeer, p/a Oostenburgervoorstraat 306,

1018 MR Amsterdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *