Weerberichten:
17 januari 2019 Het komt er aan!!
9 januari 2019 Komt het er nog een keer van?
5 november 2018 Er zijn er meer die er zo over denken
12 oktober 2018 Zijn we er klaar voor?
---------------------------------------------------------------------------------------------------

HET KOMT ER AAN!!?

Daar komt ie dan beste schaatsliefhebbers. De winter waar we op hebben zitten wachten. Vorig jaar de laatste dagen van februari, dit jaar al vanaf 20 januari. Dan nog een volle winterse februarimaand erachteraan. Als deze winter straks echt doorzet is iedereen dat zachte weer van afgelopen 6 weken zo weer vergeten. Dat betekent dat we nog hele mooie winterse dingen kunnen krijgen komende periode.

Hiernaast de verwachtingen van de ECMW-computer voor de temperatuur komende 8-10 dagen. We zien het, het gaat de goede kant op!
De grafiek gaat goed omlaag, de vorst komt en dus gaat de koorts stijgen. Nog niet meteen diepvries, maar dat kan nog gaan komen in februari. Als er niet teveel sneeuw valt, dan kan het zomaar zijn dat we in het weekend van 25-27 januari al op de schaats staan op natuurijs.

Zoals ik vorige keer al schreef heeft dit alles te maken met die omvallende toren aan kou boven de Noordpool. Het is altijd even afwachten wat voor effect dit zal hebben, maar steeds meer signalen gaan die kant uit dat het ook bij ons in West Europa echt een stuk kouder wordt. De druk van de depressies vanaf de oceaan nemen geleidelijk af, en gaan een zuidelijkere koers volgen.

Als deze depressies onder ons land door gaan, dan betekent dat we aan de koude kant komen. Dat de wind naar het oosten of noordoosten gaat en we in de kou en sneeuw komen.
Op nevenstaand plaatje zien we ook dat er sneeuw aankomt na het schaatsweekend van de 25-27ste. Dat voorspelt in ieder geval één model. Of dat zo zal zijn, dat is nog ver weg in de toekomst, dus laten we dat even afwachten.
Maar beste YVG-ers zorg er voor dat je schaatsen scherp zijn en dat je er klaar voor bent, want nogmaals als de boel eenmaal wit is en het patroon zit in de winterstand, dan kan het zomaar ook in februari doorwinteren.

Hier schuin naast nog één mooi plaatje voor de afwijking van de temperatuur van de week rond de maandwisseling. Daar voorspellen ze ook kou in onze regio.

Dus beste YVG-ers zorg er voor dat je je schaatsen klaar hebt, scherp, ronding goed, je punten van je hakken en goede schaatskleren voor buiten. Dan zijn wij er als YVG-ers weer helemaal klaar voor komende winterse periode. SUCCES EN GENIET!!

DE YVG WEERPROFEET
17 januari 2019
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------

KOMT HET ER NOG EEN KEER VAN?

Ons geduld wordt wel weer op de proef gesteld met dit winterweer, beste schaatsminnende YVG-ers.
Ik heb jullie vorige keer één en ander laten lezen wat de bekende weermannen jullie voorschotelden voor deze winter. En wat is daar tot nu toe van uit gekomen. Niet veel. De winter is saai, het heeft nog maar één keer een beetje gesneeuwd en de laatste weken is het saai, saai, saai en nog eens saai.
Weer op de schop
Als ik dit schrijf is het 8 januari en vandaag is de wind er even doorheen gegaan en misschien dat nu de zaak gaat schuiven en we naar de echte winter toe glijden. Het moet toch een keer gebeuren?

Wat is een SSW
Er zijn wel een aantal aanwijzingen. De belangrijkste is de SSW die plaats heeft gevonden. Wat dat is? Dat is een Sudden Stratospheric Warming. Mooi woord maar wat betekent dat nu? Ik zal het proberen uit te leggen. Hoog boven de noordpool (10-60 km) heb je de stratosfeer waar zich ’s winters meestal een als een tol ronddraaiende hoeveelheid heel koude lucht bevind. Ze noemen het ook wel de poolwervel. Je hebt daar hoog in de lucht in de winter temperaturen van wel 70 graden onder nul. Deze tol draait tegen de wijzers van de kok in en stimuleert bij ons westcirculatie en westenwinden. Deze tol op grote hoogte heeft een aanjagend effect op het weer in ons leefgebied, de atmosfeer tussen 0 en 10 km.

De SSW van begin januari 2019
Ook nu blijkt zich weer een SSW voorgedaan te hebben. De hele toren van koude lucht zakt in elkaar en de temperatuur in die koude tol keldert met wel 50 graden. Deze kou zakt uit over de atmosfeer. Dat is nu een SSW, De stratosfeer warmt op, maar de atmosfeer daaronder moet die kou ergens heen brengen. Hierdoor raakt alles in de war. Het kan zelfs zo zijn dat de wind niet meer tegen de wijzers van de klok in draait op hoogte maar opeens met de klok mee. Als dat gebeurt dan kan het druksysteem in onze atmosfeer zomaar veranderen en worden oostenwinden actief. Dat ineenstorten van die kolom kou gebeurt heel hoog boven ons leefgebied, maar heeft vaak pas een paar weken later zijn effect op ons niveau.

Kou in maart 2018
Herinneren jullie je begin maart vorig jaar nog? Ook die kou was het effect van een SSW die rond 10 februari plaats vond. 14 dagen later was het raak en we hadden nog nooit zo’n koude 1ste maart meegemaakt.

Sneeuw en ijs tweede helft januari
Nu heeft er zich vorige week ook een SSW voorgedaan en dus: maak je borst maar nat, zorg dat je sneeuwschuiver klaar staat en zout in huis, want het kan wel eens los gaan.
Het is altijd even afwachten of die uitzakking van koude lucht het drukpatroon zo wijzigt dat het ook bij ons zijn koude effect krijgt, maar dat zou zomaar kunnen. We zien het nog niet in de weersvoorspellingen van Gerrit Hiemstra en consorte, maar dat zegt niet alles. Die hoor je hier nooit over, terwijl dit juist dingen zijn die echt een trendbreuk op kunnen leveren richting ons geliefde weersoort.
Jullie weerprofeet heeft eerder dit jaar aangegeven dat het zomaar eens een 11-steden winter zou kunnen worden of de komende twee jaar. Dat is nog ver weg, maar wie dacht er op Sinterklaas 1996 dat we op 4 januari 1997 een 11-Stedentocht zouden rijden? De kansen zijn er nog mensen! Het worden spannende tijden komende weken. Houd in de gaten wat er gaat gebeuren. Bakken sneeuw hebben ze al in de Alpen, wellicht dat wij die ook nog krijgen en daarna natuurlijk die plaat ijs.

En in de tussentijd: Scheuveln in Kardinge!

DE YVG WEERPROFEET
9 januari 2019
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------

ER ZIJN ER MEER DIE ER ZO OVER DENKEN….

Ha fanatieke schaatsers en winterliefhebbers van Stad en Ommeland.
Ik heb jullie vorige maand al meegenomen naar de komende winter en de kans dat we een echte winter zouden kunnen krijgen. Ik spreek van een echte winter als we ook op schaatsen komen, met toertochten, echte kou en sneeuw.
Nu hebben we allerlei weergoeroes in ons land, zoals ons aller Piet Paulusma, Jan Visser, ons aller Jopke Nienhoes, Mark Putto, Ed Aldus, Hajo Smit en nog een heel aantal anderen. Ze weten ons allemaal over het weer te vertellen en enkele durven ook een winterverwachting te geven.
Piet Paulusma is denk ik de bekendste. Hij geeft ons altijd een verwachting voor de aanstaande winter. Meestal één waar je alle kanten mee op kan. Zo van het kan vriezen en het kan dooien. Maar dit jaar komt hij op de proppen met een toch wel echt koude verwachting. Ook heeft Piet al eens voorspeld dat de Elfstedentocht komende jaren een keer gehouden gaat worden. Ik meen dat hij zei binnen drie jaar, we wachten af…. De verwachting van Piet liegt er deze keer dan ook niet om:

“Zware winter"
Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.

Start in december
De winter zal in december al van start gaan. In december ook sneeuw. Januari kan wel eens kwakkelend verlopen. Maar koning Winter zal ook in januari aanwezig zijn. Als het verloop van januari kwakkelend is zal februari voor fikse winterkou zorgen. De maanden januari en februari kunnen wat dat betreft ook gemakkelijk wisselen van weerbeeld.

Opvallend:
We komen deze winter op schaatsen en voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook meer dan een periode. Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk wel eens in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur. Vaker dan 1 keer een sneeuwdek, dus een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan normaal zijn. Ook hier geldt dat het regionaal verschillend kan uitpakken.

Verwachting van Rogé Haan
Ik heb ook nog een andere verwachting. Deze is van een minder bekende weerman, namelijk van Rogé Haan, maar best interessant. Ik vond deze bij de site van de Wintersportweerman en het is wel een hele leuke. Hij trekt de parallel met een eerdere heel droge zomer, namelijk die uit 1921. Daarnaast ook een vergelijking die ik jullie al eerder liet zien. Die met jaren waar de zonnevlekken in het minimum zitten (zie hiernaast), met vaak 11S-winters.
Maar hier de verwachting van Rogé Haan:
Na afgelopen warme, zonnig en droge zomer kregen we van 10 tot en met 16 oktober nog een ‘toetje’ in de vorm van een Sint-Gummaruszomer. Al maanden geleden zag ik parallelen met 1921. Alles wat ik uit dat jaar haal en voorzag, komt aardig uit. Als het droogste jaar sinds 1900 stak 1921 in de 20e eeuw met kop en schouders boven de andere jaren uit. Geen enkel jaar kwam in De Bilt maar in de buurt van de totale jaarsom van slechts 387mm! De teller in De Bilt staat tot en met oktober ergens rond de 446mm, dus zo droog als destijds in 1921 wordt het bij lange na niet. Wel is de +6,49 m NAP van de Rijn bij Lobith een record. Dit leidt al tot grote problemen bij het vrachtvervoer per schip.
De droogte speelde dit jaar vooral in de zomer sterk op. De vroege vorstdag in september was ook best bijzonder. Na 1900 kwam dit slechts driemaal voor in De Bilt. Na die 3 jaren volgden respectievelijk een koude, een zeer koude winter en een zachte winter. De vorst van eind oktober lag ook in de trend van 1921, al liep De Bilt die zelf weliswaar mis.
Wat wel gebeurde rond die tijd was een eerste duidelijke ganzentrek richting het zuiden. Alles is trouwens al flink naar voren geschoven, omdat Noorwegen al in september eens helemaal wit kleurde. Ook daar in Scandinavië kampt men plaatselijk met erbarmelijke droogte, wat ook bijdroeg aan de vroege ganzenmigratie lag. In de polder Zeevang (NH) ziet het zwart van de ganzen maar ook smienten momenteel.
De eerste serieuze kans op vorst dient zich rond 20 november aan volgens de huidige weerkaarten. Hajo had het vanochtend over de volle maan van 23 november. 1921 had al vanaf 8 november een vorstperiode. Vroege vorst met natuurijs is alweer een tijdje geleden, om precies te zijn eind november 2010. Wat in 1921 volgde was een koude winter met geregeld sneeuw. Toch was er geen Elfstedentocht, net als die niet kwam in de koude winter van 1924. De jaren twintig waren zo vlak na de Eerste Wereldoorlog dermate grote crisisjaren dat de bevolking wel andere dingen aan het hoofd had. IJsclubs massaal op de fles.
Gezien het indrukwekkende vorstgetal van 145,7 Hellmann staat 1922 nog altijd op de 14e plaats sinds 1900. Een lange koude winter met dus geregeld vorst en sneeuw. Gaan we ook die blauwdruk krijgen de komende winter? De tijd gaat het leren. Wat ook wel eens genoemd mag worden is dat de droogte destijds tot halverwege 1923 aanhield. Pas toen viel er weer eens regen van betekenis. Mocht zich dat ook gaan herhalen, dan zal het tot een nog grotere crisis in het vrachtvervoer per schip leiden. De moderne logistiek is nog gevoeliger voor dit soort extremen dan de economie van de twintiger jaren.

Goed bericht om je lekker op te maken voor de winter mensen. Maar eerst even de rug en de benen trainen op Kardinge natuurlijk, mijn beste YVG-ers!! Geniet van het ijs en van het mooie weer dat komen gaat!
DE YVG WEERPROFEET
5 november 2018
---------------------------------------------------------------------------------------------------

ZIJN WE ER KLAAR VOOR?

Beste YVG-ers,

nu we de mogelijkheid hebben om schaatsliefhebbers ook via de digitale media op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het weer, kan ik het natuurlijk niet laten dat ook te doen. Bij deze een kort artikel waar we naar toe gaan deze winter met het weer.

Er zijn heel wat weerprofeten in ons land. Weer is iets waar wij in ons kikkerlandje gek op zijn. Waarom? Omdat het weer hier wispelturig is en van alles kent en je nooit precies weet wat het gaat worden.
Daarom leest (bijna) iedereen ook het weer en kijkt bijna iedereen naar Gerrit Hiemstra, Marco Verhoef of Peter Kuipers Munneke.
Het zomerweer duurt nog even voort de tweede week van oktober, maar ondertussen begint de winter zich al te roeren in het verre noorden. In Scandinavië vriest het ’s nachts al aardig en overdag ook al en in het westen van Canada is de winter ook al vroeg van start gegaan.

Er zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen die ons hoop geven voor komende natuurijswinter in Nederland. Zo is de Atlantische- en Noordzee ondanks de hete zomer niet echt warmer dan normaal, nee zeg maar kouder dan normaal (blauw) (zie nevenstaande plaatje). Onder deze koude laag ligt zuidelijker een warme (rode) band tussen Spanje en New York en daaronder weer een band met kouder water dan gemiddeld. Nu schijnt het zo te zijn dat dit de kans op meer koude oostelijke winden doet toenemen.
Daarnaast is op de Noordpool de laatste jaren de oppervlakte zonder ijs in de zomer toegenomen. Meer water geeft ook meer neerslag en dus in de winter meer sneeuw. Als deze sneeuwopbouw in oktober groot is, en een toenemend oppervlak geeft, dan geeft dat weer meer kans op een sterk schommelende of meanderende straalstroom. Als die stroom snel van Amerika naar Europa jaagt en niet meandert, dan is het dikke westenwind en depressie naar depressie. Maar als deze sterk schommelt, dan is de kans veel groter op een BLOKKADE door hogedruk in het Noorden en winter bij ons en dus schaatsen!

Om iedereen nog even lekker te maken voor de komende periode hieronder nog een kaartje voor de eerste echte wintermaand.
Op dit mooie kaartje, waarbij we bovenop de Noordpool kijken, zien we de afwijkingen van de gemiddelde druk. We zien dat de druk hoger is (geel) boven IJsland/Scandinavië en lager (blauw) in midden en oost Europa. Dat betekent dat er een ijskoude noordoostenwind opsteekt. Dat wordt winterweer voor de decembermaand.
En dat betekent dat we de schaatsen tijdig moeten uitpakken en ons voor moeten bereiden op vroege schaatspret op natuurijs. Wellicht al in de decembermaand, beste YVG-ers. En dit is nog maar het begin van de winter. Na deze eerste wintermaand komen er nog twee. Daarover later meer….
Nu waren Jolanda Langeland en Foske Tamar van der Wal mensen aan het werven voor een super natuurijstraining op de Weissensee dit jaar (zoek maar eens op!). Maar dat kunnen deze dames wellicht ook wel bij ons op het Schildmeer doen! Wat niet is, kan nog komen natuurlijk!
Maar eerst even de rug en de benen trainen op Kardinge natuurlijk, beste YVG-ers!! Geniet ervan

DE YVG WEERPROFEET
12 oktober 2018